Terugkijkend op 24 jaar goudsmeden

Marijke Mul· Goudsmid · 31/05/2020

Terugkijkend op 24 jaar goudsmeden

Uit een beroepskeuzetest die Marijke ooit deed bleek dat zij in de wieg is gelegd voor een beroep als goudsmid. 24 jaar later kunnen we wel concluderen dat dit klopt, want ze is inmiddels zeer succesvol goudsmid, sieraadontwerper en ondernemer. Hoe kijkt Marijke terug op de beroepskeuze waar ze destijds voor stond en hoe dat heeft uitgepakt?

 

Marijkes' eerste ondernemersplan

Op haar elfde kwam Marijke in een winkelstraat wonen boven de slagerij van haar ouders. Vijf panden verderop zat een klein winkeltje met allerlei bijou oorbellen. Toen al had ze het idee ooit net zo'n winkeltje te openen. Marijke: "Ik zag mijzelf zo'n winkel hebben met een kleine werkbank, waar ik de oorbelletjes kon repareren. Naar dit idee heb ik voor school zelfs een ondernemersplan geschreven. In diezelfde straat verkocht ik als klein meisje mijn oude spulletjes voor de deur van de gesloten winkel. Ik stalde mijn spulletjes zorgvuldig uit en wachtte geduldig tot er iemand interesse toonde in bijvoorbeeld mijn pennenbak. Ook kan ik mij nog de avonden herinneren dat ik aan tafel met Fimo klei mooie oorbellen of haarspelden maakte, die ik op zaterdag in de slagerij droeg. Als ik hierop terugkijk, is het niet zo gek dat ik nu doe wat ik doe."

Mijn vak, mijn ambacht, mijn passie

Als jong meisje van net een maand 16 jaar, liep Marijke met haar zware gereedschapskoffer door de gangen van de Vakschool in Schoonhoven naar het goudsmedenlokaal of naar de lessen Engels of etaleren. Marijke: "De schooltijd was niet mijn favoriete tijd. De doener in mij was namelijk veel liever aan het werk dan aan het studeren. Ook was ik wel erg jong tussen mijn klasgenoten van soms wel 25 jaar. Wel stopte ik niet meer over het goudsmeden te praten als er ook maar iemand een klein beetje interesse toonde. Dit is overigens nog steeds zo. Mijn vak is mijn ambacht en mijn passie.

Werken, werken en nog eens werken

Toen Marijke rond diezelfde periode in Zuid-Scharwoude woonde, een klein plaatsje boven Alkmaar, viel haar een advertentie op waarbij een juwelier in de omgeving op zoek was naar een goudsmid. Hij bood de ruimte achter de winkel aan om als zelfstandig atelier te huren. Omdat Marijke echter haar slaapkamer als atelier gebruikte gaf ze bij de juwelier aan dat ze de reparaties wel mee naar huis kon nemen om ze daar te repareren. Zo geschiedde en dit breidde zich vrij snel uit, zodat ze binnen de kortste keren voor meerdere juweliers de reparaties verzorgde. Marijke: "Tot diep in de nacht zat ik soms te werken. Zo gepassioneerd achter de werkbank bezig zijn, doet je vergeten te eten en drinken. Het moest af! Eén keer werkte ik tot vijf uur in de ochtend door, met als gevolg dat ik de dag erop ziek was en niets zelf naar de juweliers kon wegbrengen. De vermoeidheid was toegeslagen en hierdoor kon ik niets meer. Gelukkig was mijn vader toen zo lief om alle sieraden naar de juweliers te brengen. Het werk was af!"

Eerste eigen winkel

In November 1999 stond er in een advertentie in een vakblad voor juweliers een winkel in Zwanenbrug te koop. Marijke maakte een afspraak en ging er langs. Direct bij binnenkomst voelde het goed en binnen drie dagen ging ze akkoord met de overname. Ze was toen 23 jaar, ging haar eerste financiering aan en nam haar eerste personeel aan. Het waren in één keer enorme stappen, maar ze was ook enorm trots! Marijke: "Bloed, zweet en tranen hebben het me gekost, maar nog altijd kijk ik met veel liefde terug op deze winkel in Zwanenburg. Het was een juwelierszaak waar ik mijn werkbank in de winkel heb geplaatst zodat klanten konden zien wat ik deed. Avonden was ik aan het werk en bleef mijn moeder een boek lezen. Alleen in de winkel werken leek mij niet veilig en mijn moeder was zo genereus om dan te blijven tot ik stopte met werken. De volgende dag kwamen we samen weer terug om op tijd open te zijn."

Lastige keuzes

In 2003 kreeg Marijke meer vrije tijd doordat ze de mogelijkheid had om meer personeel aan te nemen. Maar in die vrije tijd op het strand liggen, zag de ondernemende 26-jarige destijds niet zitten. Dus opende ze een tweede zaak; haar huidige winkel/atelier aan de Gierstraat in Haarlem. Het runnen van twee winkels met negen personeelsleden bleek alleen nog een stuk pittiger dan één zaak. Niet alleen commercieel gezien, maar ook qua productie draaien. Bovendien was de tegenstrijdigheid van twee totaal verschillende winkels met ieder zijn eigen publiek, lastig te combineren. Marijke: "Het was voor mij een heel interessante en leerzame periode, maar minder lucratief dan gehoopt. Dus stopte ik uiteindelijk met de winkel in Zwanenburg, omdat ik in Haarlem veel meer de mogelijkheid kreeg om nieuwe sieraden te maken. Toch denk ik na tien jaar nog steeds met veel weemoed terug aan de tijd in Zwanenburg. Het was mijn eerste winkel en daar ben ik volwassen geworden."

Groeiend en bloeiend bedrijf

Na het sluiten van de winkel in Zwanenburg ging het echter nog steeds niet in één keer voor de wind. Marijke: "Het bleef hard werken en teruggaan naar de basis. Het had niet veel gescheeld of de winkel in Haarlem had het ook niet overleefd. Maar door zuinigheid, doorzettingsvermogen en vooral veel passie en plezier in wat ik doe, staat er nu een bloeiend en groeiend bedrijf waar ik wederom met een heel fijn team in mag werken. 

(Hard) werkende moeder

Na 15 jaar ondernemerschap werd Marijke voor het eerst moeder. Een geweldige gebeurtenis uiteraard, maar haar leven als ondernemer werd hierdoor flink op de proef gesteld. Marijke: "Hierdoor ben ik veel meer in mijn hoofd gaan zitten dan in mijn lijf. Iets waar ik een nieuwe balans voor moest vinden. Gelukkig merk ik dat ik de laatste tijd weer steeds meer terug op aarde kom. De flow die ik voor de kinderen ervoer komt weer terug en het inlevingsvermogen is er ook weer. Liefde voor mijn vak, de verhalen van de mensen en het helpen verwerken van de verschillende emotionele momenten van iemands leven. Ik voel me enorm levend als ik in de winkel aan het werk ben. Balans vinden tussen gezin en werk is voor iedere ouder lastig, zo ook voor mij. Maar na vier jaar begint hier steeds meer vorm in te komen en dat is heel fijn om te ervaren."

Een eigen collectie!

Het neerzetten van de eigen lijn is een langgekoesterde droom van Marijke die nu eindelijk uitkomt. Marijke: "Hoe trots kun je zijn als je eigen product, met een eigen naam de wereld in gaat? Heel trots kan ik je zeggen! Mijn sieraden worden besteld door mensen uit alle werelddelen van Nepal tot Zwitserland en van Engeland tot Hongkong. De webshop www.sieradeninstijl.nl draagt hier ook zeker in bij."

Gallery Marijke Mul

Ideeën voor de (nabije) toekomst zijn er genoeg. Marijke: "Ik zou graag ergens een ruimte extra betrekken om de persoonlijke gesprekken te voeren. Een plek waar ik in alle rust de juiste sieraden mag en kan ontwerpen voor die specifieke dame of heer. De winkel lijkt namelijk momenteel iets te druk te worden voor persoonlijke gesprekken. Klanten merken er nog niet veel van, maar de productie loopt soms op de tenen om de vraag bij te benen. Zoals je in een gezin rust, reinheid en regelmaat nodig hebt, heb je dat in een atelier ook nodig. Bij het creëren van een sieraad geef je namelijk een stukje van jezelf mee. Ieder sieraad mag die positieve goudsmid-vibes uitstralen zodra het gedragen wordt. 

Ik zie het voor me dat het niet al te lang meer gaat duren en er is een mooie Marijke Mul Gallery, waar mijn eigen sieradenlijnen exclusief worden gepresenteerd. Zo komen ze meer tot hun recht.

Heb je ideeën of wil je graag helpen dit te realiseren? Ik hoor graag van je! 

Op naar de komende 24 jaar, die nog genoeg mooie mogelijkheden bieden!

Goudsmid 01/05/2020

22 jaar Ondernemen | en nu tijdens Corona

22 jaar zelfstandig!! 🥂 Mooi moment om jullie mee... Lees meer

Goudsmid 21/04/2020

Ring met as zichtbaar in hars

Iemand verliezen, veel te jong... Was altijd bij je en is dat nu niet... Lees meer

geboorte kind 26/04/2020

Mensen en hun emotie | Geboorte sieraad

  Tijdens de... Lees meer

Hoe kunnen we u verder helpen?

Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag van 13.00 - 17.30 uur, dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 - 17.00 uur. Daarnaast kunt u ons een email sturen of online een videocall met 1 van ons inplannen via de volgende link: https://bit.ly/2OefAdC

Plan een videocall

Zoeken

Zoek hier voor alle sieraden en verhalen on onze webshop. Als u niet kunt vinden wat u zoekt, neem dan gerust contact met ons op.