As-ring: een persoonlijke tastbare herinnering

Marijke Mul· Collectie · 02/06/2020

As-ring: een persoonlijke tastbare herinnering

‘Het voelt als een stukje aanwezigheid van mijn vader’

Eigenlijk draagt Lianne Tijmes geen sieraden. Als ze dat wel doet is het alleen een ring. Een ring was dan ook waar ze naar op zoek ging om het as van haar overleden vader in te laten verwerken. Lianne: “Het geeft mij troost dat ik iets tastbaars van mijn vader bij me draag.”

Zichtbaar as in hars sieraad

Lianne komt uit Apeldoorn en dat is niet bepaald om de hoek van ons atelier in Haarlem. “Ik wist dat je as in een sieraad kon verwerken en heb daarom lang gezocht naar een goudsmid waar ik dat kon laten doen. De meeste ringen met as die ik online vond waren afgesloten en ik had van tevoren geen idee dat het mogelijk was om het ook zichtbaar in een sieraad door middel van as in hars te verwerken. Tot ik bij Marijke Mul langs ging.”

Persoonlijk ontwerp

Marijke gaat voor een ontwerp of ontwikkeling van een sieraad graag persoonlijk met mensen in gesprek. Zo ook met Lianne: “Het gesprek met Marijke was totaal niet commercieel of zwaar, maar juist heel persoonlijk. Het ging écht om mijn verhaal en de band tussen m’n vader en mij. Uiteindelijk kwamen we uit bij een mooi ontwerp voor een ring, waarbij as in hars zou worden verwerkt.”

Stukje troost

“Het duurde even voor het ontwerp daadwerkelijk was vervaardigd, waardoor het beeld dat ik van het ontwerp had iets was vervaagd. Maar toen ik de ring ophaalde en het doosje open ging dacht ik gelijk ‘Hij is perfect!’. De eerste dag was ik er dan ook enorm blij mee, maar de tweede dag viel toch tegen. Niet omdat ik het sieraad achteraf niet mooi vond, maar ik vond het opeens vrij confronterend om het as van mijn vader daadwerkelijk bij me te dragen. Gelukkig ebde dat gevoel na een week weer weg en maakte plaats voor troost. Het is nu juist fijn om iets tasbaars als herinnering te hebben. Het voelt als een stukje aanwezigheid van mijn vader.”

Zichtbaar as

Het is heel persoonlijk of je het fijn vindt om as van een overledene op een zichtbare manier in een sieraad te dragen. Toch zijn de reacties op de as-ring van Lianne erg positief. “Iedereen vindt m’n ring erg mooi en wanneer mensen een dierbare zijn verloren vertel ik er graag over. Wie weet kan een as-sieraad voor hen ook troost bieden.”

Collectie 24/12/2020

Oogappel | Ik herken mij

Trots Zo pril, zo klein, zo teer. Ongemakkelijk en zo trots pak ik je... Lees meer

Collectie 24/10/2020

Finale avond HOP | Haarlemse Ondernemers Prijs

Met trots kijkt Marijke terug op de finaleavond van de Haarlemse Ondernemers Prijs. Als... Lees meer

Collectie 31/05/2020

Sieraden op een model

Voor het eindresultaat moeten we nog even geduld hebben, maar we hebben het idee dat... Lees meer

Zoeken

Kun je niet vinden wat je zoekt? Chat, mail of bel ons!