Sta jij in je kracht? Of geef je anderen de schuld?

Marijke Mul· · 31/05/2020

winkel interieur Gierstraat Haarlem sieraden

Als ik terug kijk op die periode kan ik anderen de schuld geven

Je hebt een eigen bedrijf of werkt ergens, waar continu druk op de ketel staat. Een geweldige uitdaging natuurlijk, maar soms ook lastig. Want hoe haal je ondanks de druk toch het meeste uit je energie en zorg je dat je niet over de top van jezelf of collegas gaat?

Zo stopte ik vijftien jaar lang alle uren die ik had in mijn bedrijf. Ik was mijn bedrijf en vice versa. Door deze volledige overgave kon ik het bedrijf laten groeien en mijn hoofd boven water houden. Toch is inzet niet het enige wat je bedrijf draaiende houdt. Er zijn altijd dingen die je niet voorziet, zoals de concurrent die op de hoek komt zitten of de regering die ineens een beslissing neemt met verschrikkelijk gevolgen voor jouw bedrijf. Dat hoort nu eenmaal bij ondernemerschap, maar het kan tegelijk het einde van je onderneming betekenen.

Harde leerschool

In mijn geval kreeg ik van het een op het andere moment problemen met personeel. Dat was totaal onverwachts en een heel harde leerschool. Als ik terug kijk op die periode kan ik anderen de schuld geven, maar liever ga ik bij mezelf te rade. Daarom ben ik een studie gaan volgen, waar ik dingen over personeelsbeleid leerde die ik eigenlijk inmiddels al in de praktijk had geleerd. Wat ik in die periode wel ontdekte was dat mijn kracht niet bleek te liggen bij het organiseren en structureren van het bedrijf en de mensen. Ik ging namelijk altijd heel erg uit van mijn eigen kracht en stopte veel energie in dingen gedaan krijgen door het zelf te doen. Hierdoor had ik de macht niet om mijn personeel mee te krijgen in mijn visie.

 

Eigen kracht

Gelukkig heb ik dit weten om te zetten nadat ik moeder werd. Na de eerste 15 jaar als ondernemer zette ik twee kinderen op de wereld, wat mij dwong om mijn tijd anders in te delen. Daarom heb ik mensen mij laten begeleiden in het vinden van structuur. Hierdoor kreeg niet alleen ik, maar iedereen binnen het bedrijf houvast en kennis. Iedereen wist toen wat hij/zij moest en kon doen. Zo heb ik mensen in hun eigen kracht gezet. 

Wat mijn kracht is? Er werd mij vaak gezegd dat ik mensen goed kan inschatten. Ik kan hun gevoel overnemen en zo een ontwerp maken voor een sieraad. Toch gek dat ik datzelfde inschattingsvermogen moeilijk wist in te zetten bij mijn eigen personeel. Achteraf gezien kon ik het blijkbaar wel, maar paste ik het verkeerd toe. Dankzij coaching heb ik de knop om kunnen zetten. En wat een heerlijk gevoel is dat. Het geeft me vrijheid en dat zie ik zelfs direct in de omzet terug!

Groei in mensen en bedrijf

Mensen in hun kracht zetten dus en samen een mooi bedrijf voeren. Wat een verademing. Bovendien zou ik er niet aan moeten denken om zonder personeel te werken! Het lijkt me niks om altijd in m'n eentje te zitten, tegen deadlines aan te lopen die ik op het nippertje haal of klanten die niet volledig blij zijn alleen te woord te moeten staan. Als je met collega's werkt, krijg je dingen sowieso af, want je kunt elkaar opvangen en iedereen heeft zijn eigen discipline. Als je bij iedereen de snaar kunt raken waarbij iedere collega in zijn/haar kracht staat, dan zie je de groei ontstaan in mensen en het bedrijf.

Verslaafd gevoel

Je hoort de laatste tijd van veel bedrijven die failliet gaan zoals de V&D, waardoor veel mensen op straat komen te staan. Ook andere bedrijven verkeren nog steeds in zwaar weer. Toch gaan wij tegen deze stroom in. Dat voelt onwerkelijk en, als je er middenin zit, tegelijk ook magisch. Het geeft een soort verslaafd gevoel. Het gevoel van meer willen en meer kunnen. Nu is dat natuurlijk ook nodig, want stilstand is achteruitgang.

Iemand in zijn of haar kracht zetten kan alleen door koers te zetten met je bedrijf en vragen te stellen aan de mensen in kwestie. Voorwaarde is wel dat medewerkers zich daar ook voor openstellen. Weten waar ze zelf naartoe willen en daar gezamenlijk een doel voor stellen. Daardoor kunnen ze groeien en zullen ze verbaasd zijn over de stappen die ze kunnen zetten.

Ben je zelf eerlijk over jouw doelen? Vind je het écht leuk wat je doet?

Sta je in jouw kracht of is dit wat er van jou verwacht wordt of eerder wat je denkt dat er van jou verwacht wordt?

 

06/02/2021

Ben jij ook zo van de oorbellen?

Oorbellen zijn online de meest gekochte sieraden. Het gebeurt bijna niet dat oorbellen... Lees meer

Collectie 30/01/2021

Verbinding door een sieraad

In deze vreemde tijden van Corona zijn we allemaal meer dan ooit op zoek... Lees meer

Collectie 17/01/2021

Verbouwing tijdens lockdown periode

Als de winkel dan toch dicht is, dan ook maar direct van de nood... Lees meer

Zoeken

Kun je niet vinden wat je zoekt? Chat, mail of bel ons!