Familie goud laten omsmelten tot nieuw sieraad.

Marijke Mul· Goudsmid · 21/04/2020

Familie goud laten omsmelten tot nieuw sieraad.

Familiegoud laten omsmelten tot nieuw sieraad. Die vraag krijg ik heel vaak. Het leukste vind ik om een sieraad met een diepere betekenis te ontwerpen. En die symboliek zit in jouw verhaal!

Zo kwam er een mevrouw bij mij aan tafel om familiegoud te laten omsmelten voor haar twee dochters en haarzelf. Daarbij moest het sieraad voor haarzelf later weer te verdelen kunnen zijn over beide dochters, zodat het materiaal tegen die tijd weer bij elkaar komt. Het 'oude' goud waar moeder mee kwam, was afkomstig van sieraden van haar overleden moeder.

De drie wilden het familiegoud graag binnen de familie houden, maar konden zich niet identificeren met de stijl van de sieraden van oma. Daarom is gekozen voor drie nieuwe ontwerpen die passen bij de verschillende stijlen van moeder en haar dochters, met behoud van het goud van oma's sieraden. We hebben het goud van de 'oude' sieraden omgesmolten tot nieuw draagbare ringen, die totaal anders ogen, maar stuk voor stuk een mooie diepere betekenis hebben.

Hiermee kan ik goed laten zien dat er heel veel mogelijk is bij het omsmelten van familiegoud en dat de verschillende stijlen op de persoon worden ontworpen.

De twee dochters verschillen ontzettend van smaak. De één houdt van fijn, klassiek, geelgoud, de ander van robuust, lichte verfijning en witgoud. Het aangeleverde familiegoud bestond echter alleen uit geelgoud. Gelukkig is geelgoud voor ons ook het best te bewerken tot een nieuw sieraad. Als iemand echter niet van geelgoud houdt, zijn er tal van mogelijkheden om toch tot een andere uitstraling te komen.

In dit geval was het belangrijk om nog iets van het geelgoud te laten terugkomen, zodat de herkomst van de sieraden en het achterliggende verhaal zichtbaar blijven. Daarom is er voor de dochter die geen geelgoud draagt gekozen om een witgouden ring te maken, waarbij de helft van de band toch subtiel uit geelgoud bestaat. Zo blijft de oorsprong van de ring deels zichtbaar. Daarnaast is een rutielkwarts edelsteen geplaatst. Deze steen geeft de ring de gevraagde verfijning binnen de stoere vormgeving die past bij de draagster.

Voor de andere dochter is een ontwerp met granaat gemaakt, wat meer bij haar klassieke stijl past. Granaat is een edelsteen die door oma veel gedragen werd als collier. De steen heeft als één van de weinige natuurlijke edelstenen een heel mooie dieprode kleur en is op veel verschillende manieren te slijpen. Bij deze ring is gekozen voor ronde briljant geslepen granaten. De manier van zetten draagt ook bij aan de klassieke uitstraling, evenals het gebruik van geelgoud voor de complete ring. De diamanten aan de buitenzijden maakt het geheel compleet en geeft de ring een frisse uitstraling.

De ring voor moeder mocht het meest stoer zijn. Het liefst van zilver met twee losse ringen die compleet gemaakt zouden zijn van het familiegoud. Zodoende is er gekozen voor twee verschillend afgewerkte gouden ringen met diamantjes, om een zilveren basis.

Het was even puzzelen met de ontwerpen vanwege de verschillende stijlen van de drie vrouwen die zo dicht bij elkaar staan, maar toch zo anders zijn. Gelukkig is het uiteindelijk goed gelukt en waren ze alle drie ontzettend blij met hun nieuwe sieraad van 'oud' goud.

Collectie 11/02/2020

Fotografie van sieraden met een verhaal

Sieraden fotograferen is een lastige materie. Zelfs iemand die beroepsmatig fotos maakt, vind het... Lees meer

Collectie 11/02/2020

Liefde en trots // omgezet in een sieraad

Soms ontwerp ik een sieraad, waar ook mijn hart weer sneller van gaat kloppen.... Lees meer

Collectie 11/02/2020

Verwikkeling sieradencollectie

De Verwikkeling collectie van Marijke Mul is ontworpen op basis van de innige band... Lees meer

Zoeken

Kun je niet vinden wat je zoekt? Chat, mail of bel ons!